Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Son yazılar:

latest

Herkesin Ortak Derdi: Ağız Kokusu!

Her insan hayatında en az birkaç defa ağız kokusu problemi yaşıyor. Sorunun kaynağında ise genellikle ağız ve diş hastalıkları yer alıyor. ...

Her insan hayatında en az birkaç defa ağız kokusu problemi yaşıyor. Sorunun kaynağında ise genellikle ağız ve diş hastalıkları yer alıyor.

Günümüzde çok yaygın olduğu bilinen halitosis (ağız kokusu), hiç şüphesiz sosyal yaşantıyı olumsuz etkileyen sağlık sorunlarının başını çekiyor. DENTADENT Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Kurucu Hekimi Namık Kemal Ayhan’a göre, problemin çözümü için atılması gereken ilk adım, kapsamlı ağız ve diş sağlığı muayenesinden geçmek.

Ağız kokusuna neden olan belli başlı sorunların arasında sindirim sistemi problemleri, solunum yolları ve çeşitli sistematik hastalıklar da bulunuyor. En yaygın kanı ise, kokunun mideden geldiği yönünde. Ancak konu üzerinde yapılan araştırmalar göre ağız kokusu, yüzde 90 oranında ağız içi problemlerden kaynaklanıyor.

DENTADENT ADSM Ortodonti Uzmanı Benan Oğuz ve Lingual Ortodonti Uzmanı Cem Caniklioğlu, problemin gelişim aşamalarını şu sözlerle özetliyor:

"Ağız ve diş sağlığı probleminin oluşmasıyla birlikte ağız içerisinde, kokuya sebep olan bakteri popülasyonunda patlama yaşanıyor. Sayıları normalin çok üzerine çıkan bakteriler ölmeye başladıkları andan itibaren, kötü bir kokusu olan hidrojen sülfür bileşeni açığa çıkıyor ve halitosis (ağız kokusu) gelişiyor."

Kötü Ağız Hijyeni de Kokuyu Tetikliyor

İhmal edilen veya özenli bir şekilde yapılmayan ağız ve diş bakımı da, kokuya sebep olan bakterilerin üremesi için uygun zemini hazırlıyor. Sigara kullanan bireylerde ağız kokusu görülmesinin sebebi de benzer nedenden kaynaklanıyor. Çünkü, sigara dumanı, ağız içerisindeki hijyenini hızla yok edebilen bir etkiye sahip.

Hekimlerin ortak kanısına göre; ağız kokusuna neden olan başlıca ağız ve diş sağlığı problemleri ise şöyle:

- Yoğun diş taşı oluşumu,
- Diş çürükleri,
- Diş eti iltihabı,
- Kist, tümör, abse oluşumu,
- Eskimiş, kırılmış veya iyi yapılmamış dolgu ve kanal tedavileri,
- Eski kron, köprü veya protezler,

Düzenli Diş Hekimi Kontrolü Şart

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Namık Kemal Ayhan, ağız içi sağlık sorunları tedavi edilen hastaların tamamına yakınında ağız kokusunun yok olduğu belirtiyor ve ekliyor:

"Düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gelen kişilerde halitosis görülme oranı çok düşük çünkü kontrol muayenesinde hekim, henüz oluşmakta olan sorunu büyümeden tedavi edecektir. Böylelikle ağız ve diş sağlığı korunur, halitosis probleminin de önü kesilmiş olur.

Hiç yorum yok

Yaşam Televizyonu sayfalarındaki yazılar hakkında her türlü eleştiri, yorum ve önerilerinizi bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Teşekkürler.

Önizle