Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Son yazılar:

latest

Şiddetli Adet Sancılarıyla Baş Etme Yolları

Adet sancıları kadınların büyük çoğunluğunun ortak derdidir. Pek çok kadın her ay düzenli olarak bu sancıyı yaşamakta ve kendine göre hafifl...

Adet sancıları kadınların büyük çoğunluğunun ortak derdidir. Pek çok kadın her ay düzenli olarak bu sancıyı yaşamakta ve kendine göre hafifletici yöntemler denemektedir. Bazı durumlarda bu ağrılar o kadar şiddetlenebilir ki; kişi günlük yaşamsal aktivitelerini dahi gerçekleştiremeyecek hale gelebilir.

Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Eylem Şeker Arı'nın verdiği bilgilere göre, kadınlarda adet döngüsü olarak bilinen zaman dilimi; adetin ilk günü başlamakta ve bir sonraki kanamanın ilk günü sona ermektedir. Ortalama 28 gün süren bu döngü sırasında yumurtalıklardan “östrojen” ve “progesteron” olarak adlandırılan iki farklı hormon salgılanmaktadır. Bu hormonlar “endometrium” adı verilen rahim iç tabakasında değişimlere yol açar. Döngünün ortalama 14'üncü gününde yumurtalıklardan atılan yumurta, döllenmek üzere tüplerden birine geçer. Döllenmenin olmadığı durumlarda, hormonlar rahim iç tabakasının dökülmesini sağlayacak şekilde değişmekte ve böylece adet dönemi başlamaktadır.

Vücut Kimyasındaki Değişimler Rahimde Kasılmalara Yol Açar

Rahim, diğer adıyla “uterus”, kaslardan oluşmaktadır. Bütün kaslar gibi kasılıp gevşeyen rahim, vücudumuzda bulunan bazı maddelerin adet dönemi öncesinde artmasına bağlı olarak adet dönemi süresince daha kuvvetli bir kasılma gösterir. Bu kasılmalar zaman zaman kramp şeklinde hissedilen ağrılara yol açabilmektedir. Kasılmalara neden olan ve “prostaglandin” olarak bilinen maddelerin düzeyi, adet dönemi devam ederken azalmaktadır. Bu azalma, adetin ilk birkaç gününden sonra ağrının azalmasını da açıklamaktadır.
Genellikle alt karın bölgesinde ya da belin alt bölgelerinde kendini gösteren ağrılar, bacakların üst kısımlarında da ağrı ve çekilme ile hissedilebilmektedir. Bunların dışında; ishal, bulantı, kusma, baş ağrısı ve baş dönmesi de şiddetli adet sancılarında rastlanan diğer şikayetler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sancıları Ciddiye Alın!

Adet sancıları “birincil” ve “ikincil” olarak sınıflandırılmaktadır. Birincil sancılar “prostaglandin” salgısının düzeyindeki artıştan kaynaklanan ve genç kızların ilk adet görmeye başlamasından hemen sonra ortaya çıkan ağrılardır. İkincil sancılar ise; hayatın daha sonraki dönemlerinde ortaya çıkabilmektedir. Doğal bir değişime bağlı olmadığı için, adet boyunca bu sancıların şiddetinde bir artış olmayabilmektedir. Bu tür ağrıların sebeplerinin başında, çikolata kisti olarak da bilinen, “endometriozis” ve “miyomlar” gelmektedir.

Spor Yaparak Ağrıyı Hafifletebilirsiniz

Adet sancılarıyla başa çıkmak için her kadın kendine göre yöntemler geliştirebilir. Örneğin haftada birkaç gün spor yapmak, ağrıyla başa çıkmaya yardımcı olabiliyorken; sancıyı azaltmak için karın bölgesine koyulan sıcak su torbası tercih edilen diğer bir yöntem olabilmektedir. Bu tür sancılar artış gösterdiğinde, iyi bir uyku da şikayetleri hafifletmeye yardımcı olabilmektedir.

Uzman Yardımı Gerekebilir

Kadınların büyük bir çoğunluğunda birincil adet sancıları görüldüğü sırada ağrıları azaltmak için ağrı kesici kullanma eğilimi vardır. Ağrı kesiciler, özellikle adet dönemi başlangıcının ilk sinyalleriyle birlikte alınmaya başlandıklarında daha etkili olmaktadır. Kişide, karaciğer hastalığı veya mide ülseri varsa ağızdan alınan ağrı kesiciler önerilmemektedir. Birincil adet sancıları için tercih edilen bir diğer ilaç ise doğum kontrol haplarıdır. Hormonlu rahim içi araçlar da birincil adet sancıları tedavisinde etkili sonuçlar vermektedir.

Öte yandan İkincil adet sancılarında sorunun gerçek kaynağını bulabilmek için ayrıntılı jinekolojik muayene yapılması gerekmektedir. Bu tür durumlarda, tanı amaçlı olarak kapalı yöntem olarak bilinen “laparoskopik” müdahaleye de başvurmak gerekebilmektedir.

Hiç yorum yok

Yaşam Televizyonu sayfalarındaki yazılar hakkında her türlü eleştiri, yorum ve önerilerinizi bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Teşekkürler.

Önizle