Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Son yazılar:

latest

Yedikleriniz Boğazınızdan Geçmiyor mu?

Yaşlılarda daha sık olmakla birlikte tüm yaş gruplarında rastlanan yutma güçlüğü (disfaji) çeşitli sağlık sorunlarının da habercisi.  ...

Yaşlılarda daha sık olmakla birlikte tüm yaş gruplarında rastlanan yutma güçlüğü (disfaji) çeşitli sağlık sorunlarının da habercisi. 

Özellikle inatçı ve nedeni bilinmeyen yutma güçlükleri görüldüğünde mutlaka bir uzmana danışılması gerekiyor. Yutma işlevi sırasındaki herhangi bir kesinti yutma güçlüğüne neden olabiliyor. Yutma güçlüğü sağlıksız dişler, uygun olmayan takma dişler veya soğuk algınlığı gibi basit nedenlerden kaynaklanabilir.

Boğulma Hissi

Yutma güçlüğü çeken kişilerde tükürük artışının yanı sıra, yiyecek ve içeceklerin boğaza takılması hissi, boğaz ve göğüste rahatsızlık hissi (mideden yemek borusuna kaçış var ise bu reflü olabilir), boğazda yabancı cisim veya parça hissi görülüyor. Ayrıca, uzamış veya belirgin yutma güçlüğüne bağlı yetersiz beslenme ve kilo kaybı, yutma sırasında kolayca geçmeyen yiyecek parçaları sıvı ve tükürüğe ve bunların akciğerlere aspire edilmesine bağlı olarak gelişen öksürük ve boğulma hissi de yutma güçlüğünün diğer belirtileri ve tüm bu belirtileri önemsemek gerekiyor.

Cerrahi Müdahale Gerekebilir

Yutma sorununun nedenine göre, mide asit salgısını engelleyen ilaçlar, kas gevşeticiler ve asit gidericiler gibi ilaçlarla tıbbi tedavi uygulanıyor. Eğer mideden yemek borusuna kaçış varsa, bu durum beslenme ve yaşam biçimi değiştirilerek tedavi edilebiliyor. Ayrıca, bu sorunun çözümünde cerrahi yöntemler de gerekebilir.


Hiç yorum yok

Yaşam Televizyonu sayfalarındaki yazılar hakkında her türlü eleştiri, yorum ve önerilerinizi bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Teşekkürler.

Önizle